CANDIDA-DIETTEN


CANDIDA
Soppen Candida Albicans er en naturlig del av floraen i kroppen. Når denne blir dominerende i forhold til vår bakterieflora, oppstår ubalanser i kroppen.


Noen plager kan være:
  • Tretthet/konsentrasjonsforstyrrelser
  • Muskel/leddsmerter
  • Generelt redusert immunforsvar, f.eks bihulebetennelser/urinveisinfeksjoner
  • Mage/tarmplager
  • Luft
  • Vekselvis treg/løs mage
  • Diffuse mage/tarmsmerter

Årsak:
  • Sukker/raske karbohydrater/hvetemel
  • Gjærholdig mat
  • Medisiner f.eks. Antibiotika/Penicillin
  • Stress

Forebyggende tiltak:
  • Følg Candida-liste (listen finner du nedenfor)
  • Ta nødvendig mineraltilskudd
  • Sopp-regulerende naturmedisin -Dida,Citrosept,Olivenblad ekstrakt,Chlorella 1000,Floracin
  • Melkesyrebakterier -Bio-Acidophilus og Bio-Dophilus
Diett-liste over matvarer som du kan spise:
Grønnsaker: (Vær forsiktig med råkost i begynnelsen, pga. gjæring i magen).
  • Asparges
  • Rødbeter
  • Brokkoli
  • Rosenkål
  • Hodekål
  • Gulrøtter, ikke 14 første dager (pga. sukkermengden)
  • Blomkål, forvelles alltid først
  • Selleri
  • Agurk
  • Eggplanter
  • Grønn paprika, (rød og gul danner lett muggsopp underskallet)
  • Turnips (nepe)
  • Spinat, (god næring)
  • Sennep
  • Bladbete
  • Grønnkål
  • SalatLøk, hvitløk er effektiv mot candida
  • Persille
  • Erter, bønner og belgfrukterFriske tomater (samme syre som i sitrusfrukter)
  • Sommer- og vinter-squash
  • Zucchini og andre squash-typer
  • Poteter, søtpoteter
  • Avokado
  • Pastinakk
  • (Mais)

  • Egg
  • Korn, (hel), kavring:
  • Bygg, hirse, havre, ris (helst grovris), hvete ? ikke fint hvetemel.
  • Kavring (obs. gjær).

  • Pasta:
  • Pasta, helst fullkornpasta.

  • Frukt, (frisk):
  • ikke de 14 første dager. Bruk årstidens frukter, maks. 250 g daglig.
  • Friske eller frosne frukter. Friske eller frosne bær (Bananer).

  • Drikkevarer:
  • Vann, farris, (cultura-melk, fløte, yoghurt naturell), urteté, grønn
  • té, (eplemost) NB! Ikke kaffe eller vanlig té.
  • Alternativ til melkeprodukter: Rismelk, havremelk, (soyamelk), kokosmelk.

  • Nøtter, frø, oljer:
  • Mandler (uten skall)
  • Mandler (uten skall)
  • Paranøtter
  • Cashewnøtter
  • Hasselnøtter
  • (Alle nøtter MÅ knekkes selv)
  • Gresskarfrø
  • Solsikkefrø. Frøene skal være grå ? rens ut gule frø og frø som er sorte/brune.
  • Sesamfrø. Sesamfrø skal ikke smake bittert. Da er de blitt harske og må ikke spises.
  • Både mandler, nøtter, frø og oljer skal oppbevares i kjøleskap.

  • Smør:
  • Meierismør uten salt, solsikkesmør. Unngå margariner.

  • Oljer:
  • Mandel
  • Aprikos
  • Avokado
  • Mais
  • Linfrø
  • Oliven
  • Saflor
  • Sesam
  • Solsikke
  • Salatdressinger kan lages av olivenolje, presset sitron og krydder.

  • Brød:
  • Korni ? knekke, fiber, eksport og flattbrød Ryvita ? fiberbrød (som er gjær- og maltfri)
  • Riskaker ? uten krydder
  • Lomper
  • ?Bakepulverbrød?

  • Kjøtt ? ikke røkt:
  • Lammekjøtt
  • Viltkjøtt
  • Kalkun
  • Kanin
  • Magert oksekjøtt (ikke for ofte)
  • Kylling
  • Bønner
  • Linser
  • evt. leverpostei

  • Fisk, sjømat:
  • All fisk og all sjømat
  • Ikke røkt fisk og oppdrettsfisk
Salt:
Unngå raffinert, hvitt salt. Bruk i stedet uraffinert havsalt, men høyst 1 knivsodd pr. måltid. Bruk eventuelt urtesalt som bordsalt.

Søtningsmidler:
Unngå raffinert, hvitt sukker og produkter hvor dette inngår. Bruk i stedet søt tørret frukt. Lag eventuelt en té av anis, fennikel og lakrisrot og bruk dette som ?det søte?. MEN: unngå i starten noen som helst form for søtningsmidler ? bruk i stedet téen. Frisk urter kan brukes som smakstilsetning i all mat.

Godteri:
Ukrydret potetgull og popkorn uten tilsetninger.

MATVARER DU MÅ UNNGÅ:
  • Alkoholholdige drikker: Øl, vin, champagne, rom, brandy etc. (Alle gjærte drikker og ekstrakter, tinkturer. hostemedisin og andre medisiner.)

  • Gjær, brød, konditorvarer: All surdeig, boller, frossent brød, rundstykker, kjeks, kringle, kaker.

  • Matvarer som inneholder eddik, krydder, sauser, buljong: Salatdressing, majones, pickles, ketchup, sennep, surkål, syltede agurker, syltede rødbeter, oliven, de fleste kryddersauser som barbeque, tomat, chili, paprika og mange andre.

  • Alle osteslag: Også gjærede meieriprodukter, "cottage cheese", naturlige, blandete og pasteuriserte oster, kjernemelk og sur fløte.

  • Gjær og sopp-produkter: Soyasaus, trøfler, sjampinjonger, maltmelk.

  • Nøtter: Peanøtter og peanøttprodukter inneholder vanligvis muggsopper. Det samme gjelder pistasier.(Alle nøtter MÅ knekkes selv.)

  • Unngå oppvarmet mat: Det vil si boksemat, frysemat, suppeposer, annen ferdiglaget mat. Lag heller ikke mat til flere dager om gangen.

  • Koking er den mildeste form for varmebehandling.
    Baking i ovn er også utmerket.
    Unngå steking (den må være veldig mild. Ingen brenning).
    Du kan få "abstinenssymptomer" de første ukene, i form av influensaliknende symptomer, uro, hodeverk, verkende lemmer, depresjon, kvalme, skjelving og ekstrem trang til for eksempel brød, ost eller sukkerholdige matvarer. Det kan også oppstå situasjoner hvor gamle symptomer blusser opp, som for eksempel halsbetennelse, bihulebetennelse, smerter i muskler og ledd.

    Hold fast ved dietten. Spis heller mer av det du har lov til å spise - også mellom hovedmåltiden. Abstinensen vil avta etter hvert.
Fysisk behandlingsform helt uten bruk av medisiner eller nåler,med hendene som arbeidsverktøy.    Tuesday 15 October 2019